Milujem jednoduché recepty a tento patrí medzi moje obľúbené. Výborná zeleninka v kombinácii s maslom a vínom je fakt skvelá kombinácia.
Máme radi jednoduchú a rýchlu kuchyňu. Tento recept do toho krásne zapadne a vždy nám padne vhod, keď chceme niečo chutné na večeru alebo ob...
Kapary, cesnak a klobásu si nakrájame na drobno. Na panvicu si dáme kúsok masla, pridáme cesnaka a opekáme asi minútu. K cesnaku pridáme ore...
Z vlažnej vody, cukru, droždia a 1 lyžičky múky si spravíme kvások. Do misky si nasypeme múku, pridáme soľ, 2 lyžice olivového oleja a kváso...
Paradajky si nakrájame na kocky. Na panvicu si dáme bazalkový olivový olej, pridáme paradajky a necháme 5 minút podusiť. K paradajkám pridám...
Kuracie prsia si nakrájame na kocky. Na panvicu si dáme olivový olej, prelisovaný cesnak kým nezačne žltnúť. K cesnaku pridáme nadrobno nakr...
Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a ančovičky. Necháme spolu chvíľu opiecť. Ančovičky si rozmačkáme vareškou, prid...
Cibuľu si očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Na panvicu si dáme olivový olej a cibuľu necháme opekať. Medzi tým si na plátky nakrájame ša...
Cesnak si očistíme a nakrájame na hrubo. Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme cesnak a na malom ohni ho opekáme asi 3 minúty. Potom prid...
Cibuľu si nakrájame na väčšie nerovnomerné kúsky. Vložíme ju do hrna a opečieme na olivovom oleji. Pridáme 3 metličky rozmarínu a nadrobno n...
Zeleninu si očistíme a umyjeme. Mrkvu, papriku a kapustu si nakrájame na tenké prúžky. Mladú cibuľku si nakrájame na kolieska, šampiňóny si...
Šampiňóny si očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Na panvicu si dáme maslo, pridáme šampiňóny a na strednom stupni opekáme asi 15 minút....
Stránky
Talianskou kuchyňou sa inšpirovalo mnoho ďalších krajín. Cestoviny a pizza sú práve tie jedlá, ktoré poznajú ľudia po celom svete.
Cestoviny
Existuje približne 400 druhov cestovín, ktoré nesú názov podľa svojho tvaru. Nami známe sú najmä špagety, lasagne, ravioli a tagliatelle. Menej známe názvy, avšak postupne si na ne zvykáme i v slovenskej kuchyni, sú farfalle – mašličky, široké rezance fettuccine alebo do klbka stočené rezance pappardelle a mnoho ďalších. Je len na vás, akou omáčkou ich dochutíte. Najväčšou klasikou navždy zostanú rezance carbonara.
Pizza
Hovorí sa, že ten, kto neochutnal pizzu, nevie, ako chuti Taliansko. Tato síce kalorická, no neskutočne chutná dobrota poteší chuťové poháriky nejedného konzumenta. Základ tvorí cesto z múky, paradajková passata a bylinky ako napríklad oregano a bazalka. Zvyšné suroviny podávame podľa chuti, zvyčajne to býva šunka, saláma, mozzarela, šampiňóny, špenát, cesnak, zelenina, tuniak či morské plody.
Možno nepoznáte zjednodušenú formu pizze. Je ňou takzvaná focaccia (fokáča), ktorá je obdobou nášho posúchu. Obsahuje len hrubšie pizzové cesto, potreté olivovým olejom a bylinkami. Môžu sa pridať aj olivy alebo paradajky. Za vyskúšanie to stojí, čo poviete? :)