Cestoviny, pizza

Tuniak s cestovinami Recept
Navaril/a: Nika
14.11.2015
Tuniak s cestovinami

Máme radi jednoduchú a rýchlu kuchyňu. Tento recept do toho krásne zapadne a vždy nám padne vhod, keď chceme niečo chutné na večeru alebo ob...

Špagety s kapary a klobásou Recept
Navaril/a: Tomáš
27.06.2014
Špagety s kapary a klobásou

Kapary, cesnak a klobásu si nakrájame na drobno. Na panvicu si dáme kúsok masla, pridáme cesnaka a opekáme asi minútu. K cesnaku pridáme ore...

Pizza tyčinky Recept
Navaril/a: Tomáš
20.05.2014
Pizza tyčinky

Z vlažnej vody, cukru, droždia a 1 lyžičky múky si spravíme kvások. Do misky si nasypeme múku, pridáme soľ, 2 lyžice olivového oleja a kváso...

Cestoviny s ančovičkovou omáčkou Recept
Navaril/a: Tomáš
14.02.2014
Cestoviny s ančovičkovou omáčkou

Paradajky si nakrájame na kocky. Na panvicu si dáme bazalkový olivový olej, pridáme paradajky a necháme 5 minút podusiť. K paradajkám pridám...

Cestoviny s kuracím mäsom Recept
Navaril/a: Tomáš
03.02.2014
Cestoviny s kuracím mäsom

Kuracie prsia si nakrájame na kocky. Na panvicu si dáme olivový olej, prelisovaný cesnak kým nezačne žltnúť. K cesnaku pridáme nadrobno nakr...

Cestoviny penne s olivami a kapary Recept
Navaril/a: Nika
01.02.2014
Cestoviny penne s olivami a kapary

Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a ančovičky. Necháme spolu chvíľu opiecť. Ančovičky si rozmačkáme vareškou, prid...

Zapečené cestoviny s ricottou a brie Recept
Navaril/a: Nika
25.11.2013
Zapečené cestoviny s ricottou a brie

Cibuľu si očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Na panvicu si dáme olivový olej a cibuľu necháme opekať. Medzi tým si na plátky nakrájame ša...

Cesnakovo bazalkové špagety Recept
Navaril/a: Zoltán
02.11.2013
Cesnakovo bazalkové špagety

Cesnak si očistíme a nakrájame na hrubo. Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme cesnak a na malom ohni ho opekáme asi 3 minúty. Potom prid...

Špagety s mozzarelou a pomodoro omáčkou Recept
Navaril/a: Tomáš
21.08.2013
Špagety s mozzarelou a pomodoro omáčkou

Cibuľu si nakrájame na väčie nerovnomerné kúsky. Vložíme ju do hrna a opečieme na olivovom oleji. Pridáme 3 metličky rozmarínu a nadrobno na...

Čínske rezance so zeleninou Recept
Navaril/a: Nika
20.05.2013
Čínske rezance so zeleninou

Zeleninu si očistíme a umyjeme. Mrkvu, papriku a kapustu si nakrájame na tenké prúžky. Mladú cibuľku si nakrájame na kolieska, šampiňóny si...

Tagliatelle s nivovou omáčkou a šampiňónmi Recept
Navaril/a: Nika
01.05.2013
Tagliatelle s nivovou omáčkou a šampiňónmi

Šampiňóny si očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Na panvicu si dáme maslo, pridáme šampiňóny a na strednom stupni opekáme asi 15 minút....

Cestoviny s paradajkou omáčkou Recept
Navaril/a: Tomáš
15.04.2013
Cestoviny s paradajkou omáčkou

Cibuľu si očistíme, umyjeme a nakrájame na jemno. Na panvicu si dáme trochu olivového oleja, pridáme cibuľu a opečieme ju do zlatista. K cib...

Stránky

Talianskou kuchyňou sa inšpirovalo mnoho ďalších krajín. Cestoviny a pizza sú práve tie jedlá, ktoré poznajú ľudia po celom svete.

Cestoviny

Existuje približne 400 druhov cestovín, ktoré nesú názov podľa svojho tvaru. Nami známe sú najmä špagety, lasagne, ravioli a tagliatelle. Menej známe názvy, avšak postupne si na ne zvykáme i v slovenskej kuchyni, sú farfalle – mašličky, široké rezance fettuccine alebo do klbka stočené rezance pappardelle a mnoho ďalších. Je len na vás, akou omáčkou ich dochutíte. Najväčšou klasikou navždy zostanú rezance carbonara.

Pizza

Hovorí sa, že ten, kto neochutnal pizzu, nevie, ako chuti Taliansko. Tato síce kalorická, no neskutočne chutná dobrota poteší chuťové poháriky nejedného konzumenta. Základ tvorí cesto z múky, paradajková passata a bylinky ako napríklad oregano a bazalka. Zvyšné suroviny podávame podľa chuti, zvyčajne to býva šunka, saláma, mozzarela, šampiňóny, špenát, cesnak, zelenina, tuniak či morské plody.
Možno nepoznáte zjednodušenú formu pizze. Je ňou takzvaná focaccia (fokáča), ktorá je obdobou nášho posúchu. Obsahuje len hrubšie pizzové cesto, potreté olivovým olejom a bylinkami. Môžu sa pridať aj olivy alebo paradajky. Za vyskúšanie to stojí, čo poviete? :)

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail