Prílohy a omáčky

Domáci kečup Recept
Navaril/a: Nika
05.09.2013
Domáci kečup

Do hrnca si nakrájame na väčšie kusy paradajky, papriku, cibuľu, fenikel, zízvor, cesnak a bazalku. Do hrnca pridáme aj semiačka koriandru a...

Kokteilová omáčka Recept
Navaril/a: Nika
08.06.2013
Kokteilová omáčka

Do misky si dáme majonézu, pretlak, soľ, korenie a podľa chuti citrónovú šťavu. Všetko spolu poriadne premiešame. Hotovú omáčku môžeme podáv...

Špaldové rohlíky Recept
Navaril/a: Darina
30.05.2013
Špaldové rohlíky

S trochy mlieka, droždia a cukru si spravíme kvások. Do misky si dáme múku, soľ, masť a kvások. Poriadne premiešame a necháme vykysnúť. Cest...

Pikantný syrový dip Recept
Navaril/a: Nika
23.05.2013
Pikantný syrový dip

Paradajku si zabavíme jadierok a nakrájame ju na drobno. Papriku si tiež nakrájame na drobno. Na panvicu si dáme syr a smotanu. Necháme úpln...

Fazuľový dip s chilli Recept
Navaril/a: Martin
13.05.2013
Fazuľový dip s chilli

Paradajky, cibuľu a chilli si nakrájame na drobno. Do misky si dáme fazuľu aj s omáčkou, pridáme nakrájané paradajky, cibuľu, chilli, prelis...

Syrový dip s pažítkou Recept
Navaril/a: Martin
08.05.2013
Syrový dip s pažítkou

Do misky si dáme lučinu, zmäknuté maslo, oregano, pažítku, citrónovú šťavu a mleté čierne korenie. Všetko spolu poriadne premiešame a môžeme...

Guacamole Recept
Navaril/a: Martin
24.03.2013
Guacamole

Avokáda si očistíme, vyberieme kôstku a v miske roztlačíme dužinu vidličkou. Pridáme na tenko nakrájané paradajky, na drobno nakrájanú cibuľ...

Pomodoro Recept
Navaril/a: Nika
13.03.2013
Pomodoro

Do misky si dáme paradajkový pretlak, ktorý zmiešame s prelisovaným cesnakom, posekanou bazalkou, oreganom, čiernym korením a cukrom. Všetko...

Grécke pyré Recept
Navaril/a: Nika
11.03.2013
Grécke pyré

Zemiaky si očistíme, umyjeme a dáme variť do osolenej vody. Zemiaky varíme úplne do mäkka. Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme k nim prelisovan...

Enciánový dip Recept
Navaril/a: Nika
15.11.2012
Enciánový dip

Cibuľu si očistíme a nakrájame na drobno. Do misky si dáme cibuľu, tvaroch, encián nakrájaný na malé kúsky, tatársku a korenie. Všetko spolu...

Pikantná omáčka Recept
Navaril/a: Nika
08.11.2012
Pikantná omáčka

Cibuľu si očistíme a nakrájame na drobno. Na panvicu si dáme maslo, pridáme cibuľu a opekáme. Cesnak si očistíme a pretlačíme k cibuli. Opek...

Nivová omáčka Recept
Navaril/a: Nika
08.11.2012
Nivová omáčka

Do misky si dáme syr a roztlačíme ho vidličkou. K syru pridáme smotanu, majonézu, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a poriadne zamieš...

Stránky

Prílohy tvoria časť hlavného jedla, ktoré servírujeme zvyčajne k mäsu, zelenine a vegetariánskym úpravám jedla.
Medzi najčastejšie prílohy patria zemiaky, ryža a cestoviny. Zemiaky sa dajú upraviť na veľa spôsobov. Základná úprava sú varené zemiaky v slanej vode. Pečené zemiaky na bravčovej masti so soľou a kmínom sú chutným pokrmom, ku ktorému nepotrebujete ani mäso. Nikdy nestarnúce hranolky majú stále svojich fanúšikov, zdravšou variantou je zemiakové pyré s maslom a mliekom. Zemiaky ako také podávame najmä k mäsu, omáčkam a vyprážanému syru. Pyré je redšie, hodí sa k suchším úpravám mäsa ako je rezeň, fašírka a iné.
Rovnocennou prílohou k zemiakom je ryža. Existuje niekoľko druhov ryže a je možné, že všetky ešte nepoznáme. Najznámejšia je hnedá a biela ryža. Tá môže byť guľatozrnná alebo dlhozrnná. Zdravším druhom je nelúpaná ryža, ktorá pri priemyselnom spracovaní nie je zbavená vitamínov a minerálov. Divá ryža alebo tiež indiánska má tenké, dlhé a tmavé zrná. Basmati je druh nelúpanej ryže, ktorá po uvarená zostáva sypká. Jasmínová ryža má príjemnú jasmínovú arómu a červená má orieškovú príchuť.
K prílohám zaraďujeme i omáčky a dipy, ktoré sú chutnou čerešničkou celého menü. 

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail