Ako dokonale zažiariť pri žiadosti o ruku

Tomáš / 17.12.2015

Kto by nepoznal dnes už tak ikonicky známu vetu: "Láska ide cez žalúdok". Je celkom jasné, že práve jedlo je súčasťou všetkých významných udalostí v živote. Dnes sa, ale pobavíme o tom, kde najčastejšie pánom musí všetko klapnúť, aby dostali spätne svoje vytúžené "Áno".

Ako sme si povedali, jedlo je súčasťou všetkých významných udalostí. Nemôže teda chýbať ani pri takej, akou je žiadosť o ruku. Či už sa bavíme o romantickej večery pri sviečkach s výhladom na more, o večery s tlmenou hudbou a svetlami v luxusnej reštaurácii alebo o vlastnoručne vyrobenom menu s čistej lásky v pohodlí domova. Variácií je nespočetne a výber je samozrejme na každom jednom páriku (resp. poväčšine na pánoch). Priznajme si, ale že jedlo hrá v tomto druhú rolu. Je dôležité načasovať všetko tak, aby nám veci pekne zapadli. A realita? Ideálne pár nedostatkov, trocha stresu, adrenalínu, v lepšom prípade maličká pohroma, na ktorú sa s úsmevom a po pár rokoch spolužitia dobre spomína.

Ako tieto nežiaduce situácie zjemniť, ideálne ich čo najviac zminimalizovať je jednoduché. Stačí dobrá príprava a hodiť sa do pohody. Ono to až taká veľká veda nie je a hlavne si musíme opäť priznať jednu vec. Za množstvo komplikácií si môžeme sami ;-)

Poďme, ale postupne. Sme web o varení a dobrom jedle. Aby to bolo zaujímavejšie, predpokladajme, že chceme všetko riešiť vo vlastnej réžii. Takže menučko si pripravíme a celú pascu žiadosť o ruku nastražíme doma.

Príprava menu na mieru

Tu je každá rada zbytočná, ak nevieš, čo má tvoja polovička najradšej. Ideme predsa zapôsobiť, takže je fajn pripraviť niečo, čo obsahuje jej obľúbené suroviny. Receptov je u nás naozaj dosť a budeme strašne radi, ak sa nimi budúci manželský párik inšpiruje. Odporúčame napríklad tieto jedlá.

Predjedlo

Začať obed, či večeru predjedlom nie je povinnosť, ale úroveň bude určite vysoko hneď od začiatku. Užijete si drobnosť na zahryznutie a zatiaľ môžeš naberať odvahu. Tej nebude celý večer dosť, tak prečo sa obrať o túto príležitosť? :-)

Hlavné jedlo

Jedlo nemusí byť komplikované, prekombinované, ale musí správne trafiť chuťové poháriky tvojej polovičky. Ja napríklad viem na istotu povedať, že by som všetko vyhral, ak by som pripravil rezance carbonara. Nevyzerá to nijak slávnostne, no je to super chutné a obľúbené jedlo nás oboch.

Dezerty

Prípadne sa oplatí zahrať na frajera a vyrobiť doma ako dezert niečo, čo by sme si inak kúpili v obchode. Predsa len, zahrať formu a naservírovať doma pripravený puding, zmrzlinu alebo mliečny rez musí na 100% zaujať. Pridať k tomu efekt, kedy spravíme kombináciu viacerých spomínaných dobrôt a nakoniec to rovno pri stole prelejeme horúcou čokoládou alebo likérom...

Atmosféra

Aby bolo všetko super, určite sa oplatí potrápiť so servírovaní. Len tak hodiť kus mäsa na tanier a k tomu vyklopiť kopček ryže asi nebude až tak sexy na oko :) Oplatí sa pohrať a kludne zašpiniť aj viac ako jeden tanier. Opäť sa síce nejdeme hrať na profíkov, ale snaha bude určite cennejšia ako naberanie v štýle väzeňskej kuchyne.

Základné pravidlo: "Buď sám sebou". Žiadny stres ničomu neprospeje a pamataj, že ak pod stresom pokazíš jedlo, budeš ho musieť pravdepodobne jesť aj ty. Takže pohoda bude ten najlepší prístup :)

Ako na to?

Dostávame sa k tomu najdôležitejšiemu. Zdalo by sa, že táto časť je len o vyslovení jedinej krátkej vety. A potom si už len počkať na reakciu.

Je to presne tak. Len si treba dať pri prípravách pozor. Často totiž ľudia dostanú šialený nápad s prekvapením. Teda dobré prekvapenie je jednoznačne na mieste, len existujú aj často zaužívané a zlé nápady. Napríklad hodiť prsteň do pohára s vínom alebo šampanským môže dopadnúť nešťastne. Miesto otázky a odpovede nakoniec budete nacvičovať heimlichov hmat a beh cez prekážky na najbližšiu pohotovosť. Veľmi podobne to môže dopadnúť aj pri schovávaní prsteňa do zákusku, či koláčika. V tomto prípade je skôr v ohrození žiarivý úsmev pri vyslovení slovíčka "Áno". Podobných vecí sa môže stať hneď niekoľko, tak si spôsob treba dobre premyslieť.

Žiadosť o ruku je samozrejeme možné spojiť aj s dezertom. Lepšou voľbou bude napríklad, ak krabičku s prsteňom uložíme pod dezertný poklop namiesto dezertu. Alebo je možné obetovať jeden tanier a pod koláčik nezmazateľnou fixkou napísať svoju vetu. Všetko je o fantázii. Možnosti sa vyčerpať asi ani nedajú. 

Z módy však nikdy nevymizne ani staré známe poklaknutie. To už samo o sebe napovie všetko a slová sú viac menej zbytočné.

Výber prsteňa je dôležitý

Zásadné je vybrať správny prsteň. Akú veľkosť? Toto určite nie je najľahšia otázka. Spôsobov ako to zistiť je možné na internete nájsť veľa. Neoplatí sa však improvizovať a hľadať spôsob, kde by sme napríklad merali starý prsteň, obkreslovali si ho a podobne. Veľkosť sa môže líšiť, starší prsteň môže byť poohýbaný, zdeformovaný, prípadne nemusel nikdy správne sedieť na prste. Najjednoduchšie je zistiť informáciu priamo od zdroja. Skúste to však rafinovane. Cez kamarátku, mamu, sestru... Možností je veľa. Stačí si len vybrať správneho komplica, ktorý je dostatočne nenápadný a hlavne na nás nič neprezradí.

Nemenej dôležitý je vkus. Prsteň ktorý sa páči nám, nemusí predstavovať túžbu našej polovičky. Preto je dobré si všímať napríklad aký kov sa jej páči. Páčia sa jej zásnubné prstene z bieleho zlata, žltého zlata alebo ich kombinácia? Túži po diamantovom prsteni? Páči sa jej veľký či malý kamienok? Niektoré dámy napríklad po zlate vôbec netúžia, prípadne ho nechcú z iných dôvodov. Napríklad kvôli alergii.

Držíme vám palce

Verím, že tento článok niekomu v jeho snahe pomôže. Ak už máte za sebou podobnú skúsenosť, budeme radi ak nám o nej napíšete do komentárov. A prajeme krásny, dlhý a šťastný spoločný život.

Tento článok bol vytvorený v spolupráci s online klenotníctvom Eppi.sk

Klenotníctvo Eppi.sk bolo založené v roku 2011 na Slovensku. Od decembra 2013 pôsobí aj v Českej republike. Zameriava sa na zásnubné a snubné prstene, ale aj ďalšie šperky s diamantami a inými drahokamami. Zakládom je zákaznicky servis a poslanie je urobiť pre zákazníkov nákup čo najjednoduchší a premeniť ho v jedinečný zážitok.

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail