Malá prechádzka národnými kuchyňami

Nika / 20.02.2013

Dnes som si prechádzala našu malú knižnicu a natrafila som tam na jednu zaujímavú knihu. Je to kniha o 100 najzaujímavejších kuchyniach sveta. Rada by som vám postupne priblížila kultúru týchto kuchýň.

V knihe som sa dozvedela zaujímavosti a informácie o základných prvkoch v rôznych kuchyniach sveta. Sú v nej popísané kulinárske zvyklosti, história, používanie rôznych korenín, bylín, rozmanitých plodín, rôzne druhy ovocia a zeleniny. Človek má pri čítaní pocit, že sa ponára do tajov chutí a vôní rôznych jedál typických pre danú kuchyňu.

V prvom diely odhaľovania tajov a histórie svetových kuchýň vám prinášam niekoľko zaujímavostí nielen z tejto knihy. Téma ma natoľko zaujala, že som tieto informácie rozšírila pátraním na internete :) Tentokrát som sa zamerala na kuchyne Slovenska, Maďarska, Slovinska a Rakúska.

Slovensko

Slovenská kuchyňa je ovplyvnená na juhu maďarskou kuchyňou a na východe je to vplyv ukrajinskej a čiastočne aj židovskej a poľskej kuchyne. Za naše národné jedlo sa považujú bryndzové halušky, ktoré sa podávajú v mnohých reštauráciách na Slovensku. Najtradičnejšou polievkou je kapustnica, taktiež obľúbené sú aj prívarky a múčniky ako záviny, kysnuté koláče a buchty.

Recepty slovenskej kuchyne:

Maďarsko

Dodnes nachádzame v maďarskej kuchyni stopy zo spôsobu života sťahovania národov. Vtedajší kuchári mali zrejme iba jedinú nádobu na varenie – kotlík. Preto sa zrejme guláš prisvojuje do maďarskej kuchyne. Najčastejšie používané korenie v maďarskej kuchyni je červená paprika. Maďarská kuchyňa má výraznú a veľa krát aj pálivú príchuť. Typické jedlá pre túto kuchyňu sú určite maďarský guláš, perkelt,  plnený kapustový list, zeleninové lečo, segedínsky guláš. Typickou a najznámejšou polievkou je určite rybia polievka “halászlé”. Čo sa týka slaného pečiva sú to oškvarkové pagáče a langoše. Sladké jedlá sú somló “somlói” halušky, palacinky a gaštanové pyré.

Slovinsko

V Slovinsku sa veľmi často používa réva a pohánka. Pohánka bolo dokonca neodmysliteľnou súčasťou obradných pokrmov. Medzi klasické ingrediencie patria huby, čerstvý syr, fazuľa a tvaroh. Slovinci nemajú národné jedlo, ale medzi ich obľúbené a často robené jedlá sú napríklad kranjska klobasa – preslávená slovinská klobása, žganci – pohánková kaša, štajerska kisla juha – zabíjačková kyslá polievka, prekmurska gibanica – zákusok z lístkového cesta.

Rakúsko

Rakúska kuchyňa si prispôsobovala cudzie jedlá svojim zvykom a tým vytvorila vlastnú kuchyňu s radom špecialít. Čo sa týka rakúskej kuchyne, určite každého hneď napadne viedenský rezeň (Wiener Schnitzel). Tradičným rakúskym jedlom je Tafelspitz – hovädzia špička varená v zeleninovom vývare so zemiakmi a zeleninou. Špecialitami tejto kuchyne sú tiež tyrolské knedlíky s údeným mäsom, kyslou kapustou a zemiakmi. Rakušania majú veľmi radi párky a údeniny. Zo sladkých jedál ich preslávila určite Sacherova torta (Sacher Torte).

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail