Peposo je tradičný toscánsky recept pomaly vareného hovädzieho mäsa v kombinácii s červeným vínom a prekvapivo veľkým množstvom čierneho korenia. Jeho chuť vás o to viac fascinuje, že tam ide minimum surovín.
Ingrediencie
Postup prípravy
Mäso si umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
Na panvicu si dáme olivový olej. Poukladáme si na rozpálený olej kusy mäsa, okoreníme ho polovicou čierneho korenia, trochu osolíme a pridáme celú hlavičku cesnaku. Cesnak nešúpeme iba rozdelíme na strúčiky. Keď je mäso z jednej strany zatiahnuté otočíme ho na druhú stranu, zasypeme zvyškom čierneho korenia a ešte trochu posolíme. Necháme opekať kým mäso nezačne púšťať šťavu. Dávame však pozor aby sa nepripieklo.
Keď je mäso opečené nalejeme naň celú fľašu červeného vína izbovej teploty a za občasného miešania necháme mäso dusiť 3 - 3,5 hodiny.
Po tejto dobe by sa malo už mäso rozpadávať. Necháme ho však ešte pol hodinu variť za občasného miešania aby sa odparila voda a zhustla omáčka.
Hotové mäso podávame s čerstvým chlebom a čerstvou červenou cibuľou.