Peposo

/ 25.05.2020
Peposo

Peposo je tradičný toscánsky recept pomaly vareného hovädzieho mäsa v kombinácii s červeným vínom a prekvapivo veľkým množstvom čierneho korenia. Jeho chuť vás o to viac fascinuje, že tam ide minimum surovín.

Peposo
Čas prípravy
240minút
Počet porcií
5

Ingrediencie

1kg hovädzej kližky (karabáček)
750ml červeného vína
2 lyžičky čierneho mletého korenia
1 hlavička cesnaku
soľ
olivový olej

Postup prípravy

Mäso si umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.

Na panvicu si dáme olivový olej. Poukladáme si na rozpálený olej kusy mäsa, okoreníme ho polovicou čierneho korenia, trochu osolíme a pridáme celú hlavičku cesnaku. Cesnak nešúpeme iba rozdelíme na strúčiky. Keď je mäso z jednej strany zatiahnuté otočíme ho na druhú stranu, zasypeme zvyškom čierneho korenia a ešte trochu posolíme. Necháme opekať kým mäso nezačne púšťať šťavu. Dávame však pozor aby sa nepripieklo.

Keď je mäso opečené nalejeme naň celú fľašu červeného vína izbovej teploty a za občasného miešania necháme mäso dusiť 3 - 3,5 hodiny.

Po tejto dobe by sa malo už mäso rozpadávať. Necháme ho však ešte pol hodinu variť za občasného miešania aby sa odparila voda a zhustla omáčka.

Hotové mäso podávame s čerstvým chlebom a čerstvou červenou cibuľou.

Tip na obmenu

Mäso sme vyskúšali aj s haluškami a môžem povedať, že to je tiež zaujímavá kombinácia. Takže pri prílohe sa medze nekladú.

Diskusia k receptu

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail