Pomodoro

Nika / 10.11.2013

Milujem tú vôňu čerstvo upečenej pizze, kde sa mi strieda vôňa paradajok, bazalky, cesnaku a syru. Jediné čo mi k tomu chýba je výhľad z balkóna na krásy talianska.. :) Tak ako sú u nás na každom rohu bryndzové halušky tak isto je pre talianov charakteristické jedlo pizza.

Pizza sa prvý krát objavila ako pokrm roľníkov z Neapolu. Avšak zo začiatku pizza nemala tú podobu čo dnes. Keďže to bolo jedlo chudobných potierali ju iba olivovým olejom s cesnakom. Až neskôr si pizzové cesto potreli pomodorom a pridali bazalku. Toto bola prvá pizza Margherita. Neskôr pridali na túto pizzu ešte aj mozzarellu a takúto Margheritu už poznáme aj my. Potom si už samozrejme ľudia začali pridávať na pizzu všeličo možné a odvtedy je tých druhov pizze neskutočné množstvo.. :) A samozrejme každá krajina si vytvorila takú svojskú.. Na slovensku som sa už vo viacerých pizzeriách stretla s bryndzovou pizzou.. :)

A keďže pomodoro nieje zložitá vec, viete si ho pripraviť aj vy doma, úplne jednoducho a rýchlo.

Budete potrebovať:

400g paradajkového pretlaku
5 strúčikov cesnaku
2 lyžičky čerstvej posekanej bazalky
1 lyžička čerstvého posekaného oregana
1 lyžička sušeného oregana
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička cukru
Postup prípravy

Do misky si dáme paradajkový pretlak, ktorý zmiešame s prelisovaným cesnakom, posekanou bazalkou, oreganom, čiernym korením a cukrom. Všetko spolu poriadne zamiešame a môžeme použiť na potretie pizze. (pomodoro vyjde asi na 6 pízz)

Špenátová pizza
Pizza s plodmi mora
Pizza calzone
Klobásová pizza

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail