Pomarančovo ryžový koláč

/ 22.04.2013
Pomarančovo ryžový koláč
Pomarančovo ryžový koláč
Čas prípravy
120minút
Počet porcií
12

Ingrediencie

300g ryže (talianska na rizito)
500ml mlieka
5 vajec
6 lyžíc trstinového cukru
1 vanilkový struk
1 citrón
2 pomaranče
4 lyžice pomarančového likéru
1 hrnček sušených hrozienok

Postup prípravy

Do 500 ml mlieka pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citróna a z 1 pomaranča, vanilkový struk a cukor. Z druhej polovice citróna zrežeme vonkajšiu kôru a necháme zohriať spolu s mliekom. Po zohriatí pridáme 300g ryže a varíme za občasného miešania asi 30 min. Z vajec si pripravíme sneh z bielkov, zatiaľ čo žĺtka rozmiešame so 4 lyžicami pomarančového likéru. Ako prvé primiešame do ryže vyšľahané žĺtka a následne za pomalého miešania aj sneh z bielkov. Do takto vytvorenej masy si nakrájame 1/2 pomarančovej dužiny a nasekáme 1 hrnček hrozienok. Výslednú hmotu si do tortovej formy vystlanej s papierom na pečenie a pečieme 1 hodinu pri 180°C. Po vytiahnutí z rúry polejeme šťavou z polovice pomaranča. Podávame so šľahačkou, alebo s kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail