Čas prípravy
60minút
Počet porcií
8
Ingrediencie
500 g polohrubej múky
3 dl mlieka
30 g droždia
30 g Hery
soľ
štipka cukru
150 g nastrúhaného eidamu /do plnky/
120 g kyslej smotany /do plnky/
1 majonéza /do plnky/
1/2 tatarskej omáčky /do plnky/
2 strúčky cesnaku /do plnky/
malá cilli /paprička do plnky/
klobáska,prípadne tenka dietna saláma
2 žĺtky na potretie
sezam na posypanie
Postup prípravy
Z mlieka a droždia spravíme kvások,ktorý potom spracujeme s múkou,maslom,soľou a cukrom na cesto. Cesto necháme dobre vykysnúť.Na doske si ho rozvaľkáme na pol centimetra.Vykrajujeme z neho malé kolieska,ktoré potrieme so žĺtkami a posypeme sezamom.Žemličky upečieme pri teplote 180 stupňoch. Plnku spravíme nasledovne:Syr,majonézu,tatársku omáčku,kyslú smotanu,roztlačené strúčky cesnaku spolu zmiešame.Ak chceme plnku pikantnú môžme vmiešať čilli papričku. Keď nám žemličky vychladnú rozkrojíme ich,potrieme pripravenou plnkou a do každej vložíme krúžok klobásky,prípadne diétnej salámy.