Prečo cesnak mení farbu?

Nika / 08.03.2013

Aj vám sa už stalo, že počas prípravy jedál vám cesnak ozelenel alebo zostal tyrkysový? Máme odpoveď prečo sa to deje. :)

Niektoré druhy cesnaku reagujú pri príprave jedál zmenou farby. Stáva sa to väčšinou s cesnakom, ktorý dovážajú z krajín, kde sú iné klimatické podmienky ako u nás. So slovenským alebo českým cesnakom sa mi to zatiaľ nestalo. Nie je to škodlivé, ale na výzor je to trochu odpudivé a neestetické. Samozrejme nová zelená farba chuť cesnaku tiež neovplyvní.  Je to vlastne niečo podobné ako keď nakrájate jablká alebo zemiaky a tie zhnednú. Častou príčinou je napríklad kyslé prostredie. Preto sa nečudujte, čo zelené alebo inak divne farebné vám pláva v jedle, ak najbližšie použijete väčšie množstvo octu alebo citrónovej šťavy a hodíte k tomu cesnak. ;)

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail