Kvalitný nôž je základ

Nika / 19.03.2013

Nepoznám v kuchyni nič dôležitejšie ako dobrý nôž. Myslím tým taký, pri ktorom nestrácate nervy, keď treba naporcovať mäso alebo zeleninu. Taký, pri ktorom nepociťujete túžbu vrátiť sa v evolučnej krivke o tisícky rokov späť a všetko trhať radšej zubami.

Popravde podobné možnosti som často zvažoval. Ceny kvalitných, značkových nožov sú často šialené. Pre nás domácich kuchárov sú potom len dve možnosti. Buď natrafíme na super akciu alebo riskneme niekoľko desiatok eur (občas aj o čosi viac). Existuje aj možnosť číslo tri. Náhoda. Myslím tá, že sa objaví značka, ktorá robí kvalitné výrobky a do obehu ich pustí za ceny, ktoré sú aj pre nás smrteľníkov.

Nájdi si svoj “Love Brand”

Ľudia si často vytvárajú k rôznym značkám rôzne vzťahy. Ale len niektoré z nich sa môžu pochváliť výnimočnou “nálepkou” love brand. Doma mám kopec nožov. Rôzne veľkosti, na rôzne prípravy a druhy jedál. Rôzne značky. Pred tým ako som začal s písaním tohto článku som sa ale zameral na môj top nôž. Čo je môj love brand? A prečo? Čo by som odporučil?

V poslednej dobe sa nestačím čudovať nad kvalitou a neskutočne príjemnými cenami, konkrétne jednej značky – Tescoma. Ich nože je možné nájsť na každom kroku. Napríklad ja som si svoj kúpil v Tesco (v Nitre). A po pravde pôvodne len kvôli cene (dnes ho už všade bežne odporúčam).

Japonské nože (môj tip)

Jedná sa o japonský nôž. Cena v tomto obchode – niečo málo cez 5€. A to som ešte kúpil draho :) Zbehnite do ich eshopu a pozrite si strednú veľkosť, ktorú mám ja – cena cca 3€? A to som ani netušil, že majú rôzne veľkosti (konkrétne tri). Napriek tomu by som nemenil. V kuchyni s ním spracujem 90% vecí. Na ostatné už ostali len nože, ktoré sa predtým neosvedčili. Aj keď po tejto skúsenosti začínam rozmýšľať, že by som tomuto krásavcovi dokúpil pár súrodencov :)

Pár by sa ich určite našlo (netreba to však preháňať). Predsa len, ak by som mal aspoň pár, vedel by som ako ich určite využiť :D

Možno by sa oplatilo zamýšľať sa aj nad ďalšími produktami. V našej zbierke už síce máme niekoľko plechov a pomôcok na pečenie od tejto značky. Ale prečo sa neobhliadnuť aj po všednejších veciach ako sú napríklad príbory?

Netreba ich plnú skriňu

Poďme späť k nožom. Mnoho ľudí si totiž myslí, že ich je treba doma čím viac tým lepšie. Ideálne tak, aby mal pomaly každý druh jedla svoj pridelený nôž :) Preto odporúčam napríklad toto video. V ňom vám Jamie Oliver ukáže niečo o nožoch a tiež vysvetlí ako s nimi narábať aby sme sa nestretli v jednej nemocnici bez prstov ;)

Aké nože používate vy? Podeľte sa s nami o názory v komentároch.

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail