Grilliada 2013 (Najväčšia grilovačka na Slovensku)

Tomáš / 23.05.2013

Navštívili sme najväčšiu grilovačku na Slovensku. Bolo tam množstvo skvelých jedál a nápojov.

Do mŕtvoly sa nebúcha

Presne aj táto rada nám ešte stále znie v ušiach po návšteve najväčšej “grill párty” na Slovesku, ktorú sme dostali od Jarda Žideka. Išlo o reakciu na otázku z davu, či by sa malo mäso pred tepelnou úpravou dobre poklepať. Vonku je polooblačno, hodiny hlásia 18. mája o 11:00 a my sa nachádzame na jednom z dvoch námestí v Banskej Bystrici. Griliáda. Akcia na ktorej sa stretáva to najlepšie z gastronomickej “spoločnosti” z bansko bystrického kraja.

Začíname ako inak pri stánku samotných spoluorganizátorov, kde sa zoznamujeme s veľmi zaujímavými ľuďmi a nemenej zaujímavými zelenými grilmi. Po bližšom preskúmaní a rozhovore s dealerom (áno, tieto akcie sú hlavne o slefprome :) ) zisťujeme, že grillovanie je tak trochu ako alchýmia. Popri kvalitných a najmä chutných výsledkoch grilovania nestačí suroviny len spájať, ale treba mať k tomu aj kvalitný nástroj. Preto všetko začína a končí kvalitným grilom.

Ochutnali sme takmer všetky ponúkané špeciality. Rebrá, banskobystrickú medenú tortu, podpecníky, trdelníky pečené na dreve, hovädzie a lososové steaky priamo od Žideka, no nás najviac oslovila panenka plnená špenátom a slivkami. Nie je prekvapením, že práve “náš víťaz”, panenka, bola pripravovaná na vyššie spomenutých keramických griloch.

Ale aby sme nepísali iba o jedle, treba spomenúť aj zaujímavý sprievodný program, napríklad také majstrovstvá slovenskej republiky vo filetovaní lososov. Prekvapivo ich nevyhráva vždy ten najrýchlejší. Dôležité je z ryby vyťažiť čo najviac mäsa. Veľmi zábavné a najmä poučné bolo aj večerné grillovanie Jarda Žideka a Vojta Artza. Pri tomto vystúpení sme mali možnosť ochutnať, čo to je “poriadny steak” a ako ho správne pripraviť. Vedeli ste, že “najlepší” steak sa robí z brušnej časti hovädzieho a nie zo sviečkovice ako si mnohí myslia?

Grilliádu hodnotíme ako veľmi milú a najmä chutne vydarenú akciu, ktorých je na Slovensku pomerne málo. Skutoční gurmáni nemohli odchádzať sklamaní. Našlo sa tu všetko. Miešané nápoje, plody mora, grilovaná zelenina, hamburgery, steaky a tak ďalej a tak ďalej. Zabavali sa tu jednoducho všetci. Rodiny s deťmi, mladí aj starší.

My sme odchádzali očarení. Preto ak ste to tento rok nestihli, nechajte sa v roku budúcom očariť aj vy. Rozhodne to neoľutujete.

Váš tím z TipNaJedlo.sk Tomáš, Nika, Martin.

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail