Je to pritom celkom jednoduché:
- dajte do vody vajce, pokiaľ sa ponorí tak je čerstvé. Ak zostane plávať na povrchu je staré. Vajce má totiž v sebe vzduchovú dutinu a čím je staršie, tým sa mu vzduchová bublina zväčšuje.
- keď ho rozklepnete a bielok pekne drží spolu so žĺtkom, je opäť čerstvé. Pokiaľ sa bielok roztečie vajce je staršie.
- samozrejme ak vajce rozklepnete a zapácha, je zaručene pokazené
Čo sa dá vyčítať z pečiatky na vajci:
- prvé číslo na vajci označuje spôsob chovu
- 0 – ekochov
- 1 - voľný výbeh
- 2 – podstielkový chov
- 3 – klietkový chov
- druhé dva znaky predstavujú skratku krajiny pôvodu (SK = Slovensko)
- tretie je číslo chovnej stanice, kde sa uskutočnila znáška
A ešte jedna malá zaujímavosť na záver. Keď varíte vajcia vo vode, vodu nevylievajte. Nechajte ju vychladnúť a polievajte ňou kvetiny. Takáto voda totiž obsahuje veľa minerálov.