Ako spoznať čerstvé vajcia

Nika / 11.06.2013

Aj vám sa už stalo, že ste mali v chladničke kúpené vajcia a neboli ste si istý aké sú čerstvé?

Je to pritom celkom jednoduché:

  • dajte do vody vajce, pokiaľ sa ponorí tak je čerstvé. Ak zostane plávať na povrchu je staré. Vajce má totiž v sebe vzduchovú dutinu a čím je staršie, tým sa mu vzduchová bublina zväčšuje.
  • keď ho rozklepnete a bielok pekne drží spolu so žĺtkom, je opäť čerstvé. Pokiaľ sa bielok roztečie vajce je staršie.
  • samozrejme ak vajce rozklepnete a zapácha, je zaručene pokazené :)

Čo sa dá vyčítať z pečiatky na vajci:

  • prvé číslo na vajci označuje spôsob chovu
    • 0 – ekochov
    • 1 -  voľný výbeh
    • 2 – podstielkový chov
    • 3 – klietkový chov
  • druhé dva znaky predstavujú skratku krajiny pôvodu (SK = Slovensko)
  • tretie je číslo chovnej stanice, kde sa uskutočnila znáška

A ešte jedna malá zaujímavosť na záver. Keď varíte vajcia vo vode, vodu nevylievajte. Nechajte ju vychladnúť a polievajte ňou kvetiny. Takáto voda totiž obsahuje veľa minerálov.

Komentáre k článku

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail