Žemľovka

/ 18.12.2011
Žemľovka
Čas prípravy
80minút
Počet porcií
6

Ingrediencie

1 vianočka
3 vajcia
2 vanilkové cukre
4 lyžice práškového cukru
2,5 dcl mlieka
50g hozienok
1 lyžička citrónovej kôry
500g tvarohu
3 jablká
maslo
strúhanka
vajcia

Postup prípravy

Hrozienka si dáme do vriacej vody, prikryjeme, odstavíme a po vychladnutí scedíme. Na kocky pokrájame vianočku, zalejeme horúcim mliekom (pridáme len toľko mlieka, koľko vianočka vsiakne). Vianočku necháme vychladnúť. Medzi tým si vyšľaháme 3 žĺtky s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme vanilkový cukor, hrozienka a citrónovú kôru. K namočenej vianočke pridáme vajcový krém a všetko spolu zamiešame. Plnku pripravíme z tvarohu, vanilkového cukru a ošúpaných, postrúhaných jabĺk a poriadne rozmiešame. Formu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Do formy si dáme polovicu vianočkovej zmesi. Pokryjeme to tvarohovou plnkou a zvyšnou vianočkovou zmesou. Na povrch uložíme niekoľko tenkých plátkov masla. Žemľovku dáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov a pečieme 40-50 minút. Z 3 bielkov a 1 lyžice práškového cukru si vyšľaháme sneh. 10 minút pred dopečením potrieme žemľovku snehom a dopečieme ešte tých 10 minút. Keď je žemľovka upečená môžme ju podávať ozdobenú s jablkom.

Diskusia k receptu

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail