Čas prípravy
60minút
Počet porcií
6
Ingrediencie
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
250 g masla
60 g práškového cukru
42 g droždia
2 žĺtka
štipka soli
jahodový lekvár /na plnku/
slivkový lekvár /na plnku/
maslo /na posýpku/
kryštálový cukor /na posýpku/
hrubá múka /na posýpku/
Postup prípravy
Z vlažného mlieka,droždia,cukru a štipky soli spravíme kvások,ktorý necháme vykysnúť.
Múku preosejeme,pridáme vykysnutý kvások,cukor,maslo,žĺtka,vypracujeme cesto,ktoré necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste.
Posýpku pripravíme tak,že hrubú múku, cukor a maslo spolu zmiešame v pomere aby sa rozsypávala.
Z cesta mokrými rukami vytvarujeme menšie guľky,ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Do každej guľky v strede vytvoríme jamku,ktorú naplníme lekvárom a povrch posypeme posýpkou.
Pečieme pri teplote 18O stupňou do zlatista.
Po upečení môžme koláče posypať práškovým cukrom.