Pâte sucrée so slivkovou náplňou a maslovým krémom

/ 11.01.2016
Pâte sucrée so slivkovou náplňou a maslovým krémom

Skvelé cesto v kombinácii so slivkovou náplňou a maslovým krémom poteší všetky mlsné jazýčky.

Pâte sucrée so slivkovou náplňou a maslovým krémom
Čas prípravy
80minút
Počet porcií
30

Ingrediencie

200g hladkej múky (cesto)
100g zmäknutého masla (cesto)
1 vajce (cesto)
1 lyžica kryštáľového cukru (cesto)
štipka soli (cesto)
50g sušených sliviek (náplň)
1dcl rumu (náplň)
1dcl vody (náplň)
1 lyžica medu (náplň)
1 lyžička mletej škorice (náplň)
5 žĺtkov (krém)
150g práškového cukru (krém)
1 lyžica vanilkového cukru (krém)
250g masla (krém)
horká čokoláda na ozdobu

Postup prípravy

Do misky si preosejeme múku. Pridáme cukor a soľ a premiešame. Do múky rukou zapracujeme vajce a zmäknuté maslo. Miešame až kým sa cesto nespojí a nelepí. Hotové cesto si zabalíme do fólie a vložíme do chladničky kým si nenachystáme krém. Do nerezovej misky si dáme žĺtka, práškový cukor, vanilkový cukor a na vodnom kúpeli za stáleho mixovania vyšľaháme do zhustnutia (cca 10-15 minút). Hotové žĺtka dáme preč z vodného kúpeľa a naďalej s mixérom miešame do vychladnutia. Potom si v druhej miske vymixujeme maslo do peny a postupne pridávame žĺtkový hmotu. Všetko poriadne vymšľaháme aby nám vznikol hladký krém. Cesto si vyberieme z chladničky a postupne ho vtlačíme do formičiek v tvare košíčku. Vtlačené cesto zaťažíme druhou formičkou a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme 5 minút potom dáme preč zaťažujúce formičky a vložíme späť do rúry na ďalších 5 minút. Upečené cesto by malo byť jemne zlatisté a malo by sa ľahko vyberať z formičiek. Kým nám košíčky vychladnú prichystáme si náplň. Slivky si nakrájame na drobno. Vložíme do hrnca spolu s rumom, vodou, medom a škoricou. Všetko spolu za stáleho miešania varíme až kým sa nám alkohol a voda neodparia. Zostane nám tuhšia hmota niečo ako lekvár. Košíčky plníme slivkovou náplňou a za pomoci zdobiaceho sáčku ozdobíme maslovým krémom. Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou.

Diskusia k receptu

Najchutnejšie novinky na tvoj E-mail